Sezon na grzyby czas zacząć
Blog

Sezon na grzyby czas zacząć

Kurki

Grzybobranie to wielka przyjemność i relaks – spacerowanie po lesie pozwala odetchnąć oraz nabrać nowych sił. Dla wielu osób czas wysypu grzybów to sygnał do tego, że trzeba wybrać się na wycieczkę. Warto wiedzieć, w jakich typach lasów rosną dane gatunki i które grzyby lubią sąsiedztwo konkretnych drzew.

Borowik szlachetny to jeden z najbardziej cenionych i poszukiwanych smacznych grzybów jadalnych – zbieracze z dumą opowiadają o wspaniałych okazach, jakie udało im się znaleźć. Borowiki można spożytkować od razu, ususzyć je lub zamarynować. Często grzyby borowikowate rosną wyłącznie pod dębami, brzozami i topolami. Jeśli lato oraz jesień są suche i gorące, to borowiki rosną w miejscach cienistych i wilgotnych np. dolinach strumieni, jeśli zaś jest bardzo mokro, to w pobliżu słonecznych polan. Obecność borowików można stwierdzić także po tym, że w lesie rosną muchomory sromotnikowe – oba gatunki owocują w tym samym czasie.

Borowik szlachetny

Maślaki to popularne grzyby jadalne, które można od razu zużyć w kuchni lub zamarynować. Te z reguły drobne, żółtawe i pokryte śluzem grzyby cenią sobie młodniki (młode lasy), a niekiedy można spotkać je także pod modrzewiami, często rosną pod sosnami.

Maślak zwyczajny

Żagiew łuskowata to gatunek huby, które wbrew pozorom są jadalne i smaczne, ale tylko młode okazy, które trzeba dość długo gotować. Żagiew porasta żywe oraz martwe drzewa wiosną i latem, można jej szukać na pniach buków, wierzby, lipy, topoli, jesionu i kasztanowca.
Koźlarze czerwone rosną często pod topolami osikami w lasach mieszanych i liściastych.
Rydze zwyczajne preferują sosny i świerki.

Suszone grzyby

Przydatne wskazówki

Grzyby często owocują w pobliżu roślin, które mają podobne wymagania glebowe, wilgotnościowe, czy termiczne. Dobrym znakiem dla grzybiarza jest obecność konwalijki dwulistnej, wrzosu zwyczajnego i borówki czarnej.
Grzyby owocują też na skarpach, łąkach i pastwiskach – gromadnie rosną tam pieczarki i purchawki. Młode purchawki o delikatnej skórce i białym miąższu są cenione jako smaczne grzyby jadalne.
Doświadczeni grzybiarze znają moc brzóz w lesie mieszanym – polecają zbierać grzyby w systemie „ od brzozy do brzozy”, co znaczy, że warto przemieszczać się między drzewami tego gatunku w poszukiwaniu cennych owocników.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *